Afgeronde Projecten van Stichting Kavelruil Zuid-Holland

Hieronder vindt u een opsomming van enkele afgeronde projecten van Stichting Kavelruil Zuid-Holland

Kavelruil ‘Gelderland-West’

Een POP3-subsidieproject in westelijke Gelderland. Naast een bijdrage aan de grondverwerving voor de dijkverzwaring tussen Waardenburg en Gorinchem, werd er twee grote agrarische ruilen rondgezet. Door inzet van ruilgrond van de provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland, werd er bij elkaar ruim 168 ha grond geruild.

Kavelruil ‘Rijn- en Veenstreek

De door de provincie Zuid-Holland gesubsidieerde kavelruil in de drie gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem resulteerde uiteindelijk in een bescheiden resultaat van 47 ha ruil.

Weidevogelkerngebied ‘Zuidpolder van Delfgauw ‘ in Pijnacker-Nootdorp

In opdracht van de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en de provincie Nootdorp werd een grondruil opgezet rondom de realisatie van een weidevogelkerngebied. Waar al jarenlang over werd gesproken, maar niet werd gerealiseerd, lukte Stichting Kavelruil Zuid-Holland wel: een robuust gebied, waar de lokale agrariërs een belangrijke bijdrage leveren aan het beheer van het gebied. In een kavelruil van ca. 100 ha tussen 15 partijen werd het weidevogelgebied versterkt.

Kavelruil ‘Alblasserwaard Oost’

Projectmatige kavelruil waarbij enkele tientallen deelnemers ruim 191 ha grond met elkaar ruilden. Daarnaast werden niet-agrarische doelen gerealiseerd.

Kavelruil/grondverwerving ‘Kreken Kweken’

Een kavelruil/grondverwervingsopdracht op Voorne-Putten. In meerdere jaren zijn er in dit gebied o.a. met het instrument vrijwillige kavelruil kilometers aan zone langs watergangen verworven. Die door Waterschap Hollandse Delta zijn ingericht als Ecologische Verbindingszones.

Kavelruil ‘Zoetermeerse Meerpolder’

Een kavelruil in één van de oudste polders van Nederland. In deze polder is met de inzet van vrijwillige kavelruil een weidevogelgebied gecreëerd van bij elkaar 28 ha én de verkaveling van omliggende bedrijven is verbeterd. In totaal wisselde 52 ha van eigenaar.

Diverse projecten

Sinds haar oprichting in 1993 heeft de stichting in de afgelopen jaren honderden hectares geruild en tientallen projecten begeleid. Van ‘boerenruilen’ tot gecompliceerde ruilen waarbij overheidsdoelen op het gebied van infrastructuur, water of natuur een rol speelden.